Cofający się lodowiec odsłonił tunikę z epoki żelaza
29 sierpnia 2013, 10:21Topniejący norweski lodowiec Lendbreen odsłonił tunikę z epoki żelaza. Była ona mocno znoszona (przetarcia zakryto dwiema łatami) i miejscami wyblakła. Powstała między 230 a 390 r. n.e.
Szczęście kluczem do zadowolenia z wagi
6 grudnia 2013, 12:02Kobiety będące szczęśliwe w związku są częściej zadowolone ze swojej wagi, nawet jeśli ich kształty odbiegają od ideału.
Starożytna terapia reliefowa
12 marca 2014, 07:28Wyrażające emocje sceny z reliefów greckich grobowców z epoki hellenistycznej miały być formą terapii dla pogrążonych w żałobie.
Nie ma życia wokół czerwonych karłów?
3 czerwca 2014, 09:44Czerwone karły to najbardziej rozpowszechnione gwiazdy we wszechświecie. Wiadomo, że w ich ekosferach istnieją planety. Jednak, jeśli fizyk Ofer Cohen z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ma rację, to jest mało prawdopodobne, by na planetach takich istniało jakiekolwiek życie.
Czosnkowi pasażerowie na gapę
1 września 2014, 09:50Importowany czosnek stanowi dla egzotycznych wirusów roślinnych idealne medium do podróży na gapę. Co więcej, sadząc ząbki, które nam wykiełkowały, przyczyniamy się do ich rozprzestrzenienia.
Udana bronchoskopia terapeutyczna u delfina
2 grudnia 2014, 10:57Dwudziestodziewięcioletnia delfinica butlonosa przeszła terapeutyczną bronchoskopię, która miała pomóc w leczeniu zwężenia oskrzela. Rok po zabiegu delfinica, która na co dzień pracuje jako zwierzę terapeutyczne w ośrodku dla dzieci niepełnosprawnych psychicznie i fizycznie, czuje się dobrze.
Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.
Alzheimer - trzy choroby, a nie jedna
17 września 2015, 10:50Wg naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, można wyróżnić 3 podtypy choroby Alzheimera (ChA).
Wiadomo, czemu trudne zadanie wzrokowe wywołuje 'głuchotę'
16 grudnia 2015, 11:07Skupianie się na zadaniu wzrokowym czyni chwilowo głuchym na dźwięki o normalnym natężeniu. Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) tłumaczą, że dzieje się tak, bo oba zmysły dzielą ograniczone zasoby przetwórcze.